Antal kvadratmeter pr. medbarbejder

En lille guide der beskriver de ting, du skal have i mente, når du forsøger at finde svar på, hvor mange kvadratmeter en medarbejder skal have i dit kontor.

Hvor meget plads skal der være pr. medarbejder på et kontor?

Dette er et spørgsmål, som vi hos OfficeHub ofte får stillet, hvorfor vi har lavet en lille guide der forhåbentlig giver dig svar på netop dét spørgsmål.

Arbejdstilsynet siger..

I Danmark har arbejdstilsynet nogle helt specifikke og konkrete krav til dét arbejdsrum, som en medarbejder befinder sig i. De er:

  • Gulvareal, rumhøjde og indretning skal være tilpasset efter arbejdets art, sådan at arbejdet kan foregå forsvarligt.
  • Normalt skal et arbejdsrum have en arbejdshøjde på 2,5 meter og som minimum have et gulvareal på 7 m2.
  • Det vil normalt være tilstrækkeligt, hvis der er 12 m3 luft i arbejdsrummet pr. medarbejder.

I et internationalt perspektiv er 7 m2 pr. medarbejder faktisk i den lave ende. I andre lande såsom Australien og USA dikterer kravene, at en medarbejder skal have i omegnen af 10 m2 personligt arbejdsrum.

Så det vil altså sige, at på trods af lovkravet på de 7 kvadratmeter, er det en god tommelfingerregel hos enhver virksomhed, at en medarbejders personlige arbejdsrum skal være estimeret til 10-12 kvadratmeter.

Men men men…

Dog afhænger det rette antal kvadratmeter af flere faktorer. Qua alle de samtaler, som vi hos Officehub har med diverse virksomheder, har vi lært en hel del om, hvad som skal med i dette regnestykke.

Før du investerer alt for meget tid i søgningen efter et nyt kontor – og før du går i alt for meget i detaljer med indretningen, er det vigtigt at vurdere hvordan fremtiden ser ud for din virksomhed – Jannis fra Officehub

Jannis, som har besøgt et utal af kontorer, har også snakket med beboerne ved disse. Han fremhæver følgende nøglefaktorer.:

1. Hvor mange medarbejdere har virksomheden om 1-2 år?

For mange virksomheder er dette et svært spørgsmål at besvare. Men realiteten er, at kommercielle beslutninger omkring leasing bør overvejes med en strategisk tankegang. De korteste bindingsperioder i eget kontorlejemål ligger normalt på 12 måneder, og med 3-6 måneders depositum.

Det betyder at et 100 m2 kontor i København K, i en gennemsnitlig prisklasse, kræver et depositum på mellem 37.000 og 75.000 kr.

Det er træls at binde sig i så langt tid, samt at betale så stort et depositum. Ikke mindst når man så efter 7 måneder er blevet for mange medarbejdere grundet vækst og skalering, og skal til at se sig om efter nyt kontor atter igen.

Løsning: For virksomheder der er i kraftig vækst, kan det være en mulighed at flytte ind i kontorfællesskaber. Her får man gode muligheder for at skalere hurtigt, og der er desuden korte bindingsperioder på blot 3 måneder. Herfra kan man så rykke videre til eget kontor, når der er kommet styr på væksten.

En anden løsning er at finde en udlejer som ejer flere bygninger, hvor man har mulighed for at flytte rundt til med kort varsel.

2. Hvordan er virksomhedens kultur og brand?

Hvilken type medarbejdere hyrer du til din virksomhed? Er det primært udviklere eller kreative medarbejdere? Måske de vil synes ekstra godt om arbejdspladsen hvis der var et fedt loungeområde eller måske et bordfodboldbord.

Er du advokat og afholder mange vigtige møder med store kunder, så er du nok interesseret i flotte mødelokaler og i moderne omgivelser.

Det ville være ærgerligt at skulle omdanne lokaler, som støtter din virksomhedskultur og branding til arbejdsområder, fordi man har besat sig et for lille lejemål fra start. Derfor er det vigtigt at planlægge med fremtid og kultur for øje.

Løsning: Det kan være en god idé at visualisere sit fremtidige kontor. Hos Officehub kan vi hjælpe dig med den process, ved at gøre brug af værktøjer, som gør det muligt at planlægge kontorets indretning på forskellige vis, før man skriver under på en kontrakt.

3. Hvilken branche arbejder du i?

Der kan være store forskelle mellem forskellige brancher, samt hvor meget plads der reelt kræves til hver enkelt medarbejder.

Ejer du et call-center eller en salgsvirksomhed, så vil dine medarbejdere typisk være godt kørende med 10 m2 pr. medarbejder, og i et rum med god akustik.

IT- og marketingafdelinger regner typisk med 12-14m2 pr. medarbejder, hvorimod advokatvirksomheder gennemsnitligt anslår 14-20 m2 pr. medarbejder.

Det er en god idé at være bevidst om, hvilken standard for kvadratmeter der er for éns branche i det hele taget, sådan at nye medarbejdere ikke bliver forbavsede over ‘hvor lidt plads’ der er til dem.

Løsning: Få professionel rådgivning i forhold til valget af dine nye kontorlokaler, hvor dine fremtidsplaner, vækst, virksomhedstype og specifikke krav tages i betragtning.

Forhåbentlig gav ovenstående dig stof til eftertanke, og har du flere spørgsmål, skal du være meget velkommen til at kontakte os på 31 22 27 88 eller hej@officehub.dk.

Antal kvadratmeter er ikke det eneste, du skal huske...

Hvad med regler for lysindfald, udluftning, brandveje m.m.? Få mere information, kvit og frit, om dét du skal være opmærksom på i din kontorsøgning.

Udfyld felterne, så ringer eller skriver vi asap 👍

Lidt om OfficeHub Vi er tre gutter, der har hjulpet +1.100 virksomheder, store som små, med at finde nyt kontor. Vi oplevede "kontorjunglen" på egen krop, og tænkte det kunne gøres bedre! Vi håber at få chancen for at hjælpe dig ✌️ Mvh Jannis, Alex og Marc

Team OfficeHub

Indlæser