Hedebølgen hæmmer produktiviteten: Så varmt må det blive på kontoret før det sker

De tropiske temperaturer udfordrer ikke kun væskebalancen. Selv en lille temperaturstigning sænker vores produktivitet markant. Find ud af, hvad den optimale kontortemperatur er og få 4 tips til at håndtere hedebølgen.

Tjek vores fem tips til at håndtere sommervarmen på kontoret (Ingen af dem kræver en haveslange)

Normalt er dansk lovgivning ret skrap, når det kommer til medarbejderforhold, men set i et internationalt perspektiv er 7 m2 per  faktisk i den lave ende. De australske og amerikanske myndigheder kræver, at en medarbejder får i omegnen af 10 m2.

Før Skjern Å munder ud i Skjern Enge, slår den et bugt. Lige der gik 851 indbyggere rundt og svedte for fem dage siden, da årets danske varmerekord blev sat i den lille vestjyske stationsby, Borris. Termometeret viste 32,8 grader. I Paris nåede temperaturerne 42,6 på samme dag.

Den nye normal er varme somre i Europa (Faktisk i hele verden). Men det er ikke kun i det vestjyske eller Frankrig, at sveden konstant følger os i disse dage. På vej til job starter det, foran skærmen drypper vi videre, og når vi rammer sengen fugter den lagnerne. 

Lige nu er hedebølgen – heldigvis – på tilbagetog, men de længst rækkende vejrudsigter varsler, at de rekordhøje temperaturer, der har dækket Europa og Danmark som et tungt varmetæppe, vender tilbage igen. 

Derfor giver det mening at være beredt.

Hvor varmt må det være på kontoret?

Arbejdstilsynet er ret klare i spyttet, når de skal forklare, hvad den optimale temperatur, til at klare jobbet bag hæve sænkebordet, er.

“Generelt bør temperaturen under normale klima- og arbejdsforhold holdes på 20-22 °C ved stillesiddende arbejde og må ikke overstige 25 °C.” 

Men når temperaturen udenfor bevæger sig op på den anden side af 30 grader, er det de færreste danske kontorer, som kan klare at holde temperaturen under de 25 grader.

Ligeså snart klimaanlægget ikke kan følge med, og varmeniveauet rammer 23-24 grader, så falder produktiviteten. Når termometret viser 30 grader, falder de ansattes evne til at arbejde med 8,9 %

Hedebølgeundtagelsen til varmereglen…

Modsat mere sydligt beliggende lande, så har den danske arkitektur-tradition ikke indtænkt varmestigninger traditionelt set. Det har i lang tid handlet om at holde på varmen. Derfor er de danske kontorbygninger udfordret i disse tider. 

“Under særlige klimaforhold, fx hedebølge, må det accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet, men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.”

Netop foranstaltningerne er vigtige, når varmen rammer. Derfor er det vigtigt at tage pauser ifølge arbejdstilsynet.

  • Ved cirka 50% luftfugtighed skal kontoransatte have passende pauser, hvis lufttemperaturen er over 35 grader. 
  • Hvis luftfugtigheden er højere skal, der gives pauser ved lavere temperaturer end 35 grader. 
  • Pauserne skal tages et sted, der er koldere end i arbejdslokalet.

Videnskaben: En temperaturstigning på 8 grader sænker produktivititen med 9%

Varme er roden til alt ondt. Ihvertfald når det kommer til at arbejde effektivt, mens en hedebølge skyller ind over landet. 71% af kontoransatte siger de bliver mindre produktive, når det bliver for varmt på kontoret, viser en rundspørge foretaget af HR-virksomheden Careerbuilder.

Universitetet i Helsinki satte sig for at undersøge, ved hvilken temperatur, kontoransatte spyttede flest excel-ark ud og foretog flest telefonopkald. De fandt ud af at den optimale temperatur på kontoret er 22 grader. 

Ligeså snart klimaanlægget ikke kan følge med, og varmeniveauet rammer 23-24 grader, så falder produktiviteten. Når termometret viser 30 grader, falder de ansattes evne til at arbejde med 8,9 %

4 tips til at køle ned i hedebølgen

Det kan være svært at holde koncentrationen, når varmegraderne stiger, men der er faktisk 4 gode og hurtige fixes, der kan hjælpe jer på kontoret i dag!

På udkig efter nyt kontor?

OfficeHub giver dig gratis rådgivning til at finde det helt rette sted. Du får også adgang til vores platform med mere end 400 kontorer og kontorfællesskaber - vi har besøgt, fotograferet og filmet, så du kan besøge stederne online 😀

Man føler sig lidt som Askepot 'duer, duer ikke', men de er mega tålmodige og behjælpelige. Kan varmt anbefales!

Mahmoud, Tech Iværksætter5 stjerner

Indlæser