Kontorfællesskab: Den ultimative guide
Vil du finde ud af, om et kontorfællesskab er det rigtige for dig og din virksomhed? Så læs med her.
I den her guide får du nemlig svar på, hvad du kan så ud af at blive en del af et kontorfællesskab, og hvordan du et kontor, der passer præis til dig og din virksomhed.
At gå fra kontorsøgning til indflytterfest kan for nogle være en lang rejse, mens det for andre er en kort spurt. Uanset, hvilken kategori du tilhører, er det en proces, hvor der undervejs opstår spørgsmål, som ofte forbliver ubesvarede.
For hvad har din virksomhed egentlig brug for, når det kommer til stykket? Vil du udvide dit professionelle netværk, have et sted med fred og ro, sparre med ligesindede eller noget helt tredje? Man kan få både netværk, ro og sparring i et kontorfællesskab.
Bliv klogere på, hvad kontorfællesskaber kan, og hvordan du finder ud af, hvad der er det rigtige for dig og din virksomhed i den her guide. Her finder du seks spørgsmål, der får dig tættere på det rigtige kontorfællesskab i dag.
Hvad er et kontorfællesskab?
I sin essens er et kontorfællesskab en type af kontorlokaler, hvor selvstændige, freelancere og større virksomheder deler fælles udgifter og arealer. Nogle af de første kontorfællesskaber var typiske storrumskontorer, men sådan er det ikke længere.
I dag favner kontorfællesskab - som begreb - nemlig langt bredere. Coworking spaces, som nogle også kalder dem, er ofte en kombination af både åbne og lukkede kontorarealer. Noget er dog forblevet det samme.
De virksomheder og freelancere, der bor i kontorfællesskaber, deles nemlig stadig om faciliteterne såsom kaffemaskine, mødelokaler, internet, printer og rengøring for at spare på udgifterne. Kontormøblerne følger med, og der er typisk ansatte til at tage sig af den daglige drift.
Som navnet indikerer, er fællesskab centralt i kontorfællesskaber. Det gælder både professionelt og socialt. Særligt for mindre virksomheder og freelancere viser det sig, at være en gylden mulighed for at sparre, dele viden og indgå i forskellige typer af samarbejder på kryds og tværs, når de flytter ind i et kontorfællesskab.
Se vores udvalg af kontorfællesskaber
Vi har besøgt alle de bedste kontorfællesskaber fra Amager til Østerbro, og optaget introduktionsvideoer, lavet 3D-scanninger og taget billeder, så du hurtigt kan danne dig et overblik og bruge tid på det, der betyder noget. Nemlig at tage til relevante fremvisninger.
Fem fordele ved coworking spaces
Ja eller kontorfællesskaber. Coworking space eller kontorfællesskab - kært kontor har mange navne. Faktisk er der også seks fordele ved coworking spaces.
For der er mange fordele ved kontorfællesskaber - og dem kommer vi til. Men en af de tungest vejende årsager til at mange virksomheder vælger at flytte ind i et coworking space er økonomien.
Det er sådan, at når man deler de driftsmæssige omkostninger ved et kontor, så er kontorfællesskabet uomtvisteligt en af de billigste typer af kontorpladser man finder. Det er imidlertid ikke kun økonomien, der tiltrækker stadig flere til denne fleksible form for arbejdsplads.
- Udvid dit professionelle og private netværk
Stadig flere spændende mennesker og virksomheder vælger at arbejde i kontorfællesskab. Værdien af den inspiration man får ved at blive en del af en større helhed, kan i flere tilfælde langt overstige - Øg produktiviteten
74 procent af beboerne i coworking spaces siger, at de blev mere produktive, da de skiftede distraktioner fra familie, børn og Netflix ud med et hæve sænkebord og faste mødetider. - Fleksibilitet on-demand
De fleste kontorfællesskaber tilbyder kontrakter med korte bindingsperioder på 1-3 måneder kontra de flerårige kontrakter man ser ved erhvervslejemål, det giver mulighed for hurtig op- og nedskalering alt efter dit behov. - Arbejd for dig selv - uden at blive ensom
Når du sidder derhjemme, kan det tære på både motivation og humør. Og selvom de fleste, der sidder i et coworking space, arbejder for deres egen virksomhed, så deler de sejre og udfordringer med hinanden over kaffen. - Bliv en mere “rigtig” virksomhed
Hvad enten man vil være det eller ej, er der bare en stor forskel på at tage imod kunder og samarbejdspartnere i et rigtigt kontor fremfor at mødes rundt omkring i byen på cafeer eller derhjemme.
Fem forskellige typer af kontorfællesskaber
Der findes flere kontorfællesskaber end nogensinde før, alligevel er ikke to af dem ens. Det er sådan, fordi de hver især lægger særlig vægt på det sociale eller det professionelle fællesskab, mens andre har specialiseret sig indenfor en særlig industri eller lignende.
Men helt overordnet er det sådan, at man kan snakke om, at der findes fem forskellige kategorier af kontorfællesskaber.
Kreative kontorfællesskaber
Kontorfællesskab - som begreb - har rødder i det innovative og alternative San Francisco. Den ånd lever videre i de kreative kontorfællesskaber i dag. Det er nemlig her de artikler, spil, film eller nye bygninger, der sætter deres aftryk på os og samfundet, bliver skabt.
Indretningen er ofte inspirerende og lidt skæv på de kreative kontorfællesskaber. Derudover er kreative kontorfællesskaber kendt for at skabe skelsættende events, der tænder beboernes skabertrang.
Det er her man finder arkitekter, journalister, fotografer, spiludviklere, filmskabere og generelt set alle, der har et veludviklet skabergen. Flere af de kreative kontorfællesskaber har specialiseret sig indenfor et af felterne, og derfor kan du vælge et, der passer til dit erhverv, hvis det er vigtigt for din virksomhed.
Iværksætter kontorfællesskaber
Der bliver skabt flere nye virksomheder i dag end nogensinde før, og de fleste kan efterhånden sige, at de har en iværksætter i deres udvidede netværk. I takt med at der er blevet stadig flere selvstændige, er der opstået iværksætter kontorfællesskaber, hvor de foretagsomme folk samles.
På iværksætter kontorfællesskaberne bliver der lagt vægt på blandt andet, at udvikle de evner det kræver for at kunne vokse sin virksomhed, finde funding, hvordan man indgår samarbejder med større virksomheder eller ansætter sin første medarbejder.
Iværksætter kontorfællesskaber er stedet, hvor man finder alt fra sociale, grønne og Saas iværksættere, der befinder sig på alt fra idestadiet til den internationale ekspansion. Flere af iværksætter kontorfællesskaberne har specialiseret sig indenfor mindre iværksætter-nicher som grøn energi, app-udvikling, computerspil og så videre. Derfor kan du med høj sandsynlighed finde et kontorfællesskab, der passer til lige præcis den type af iværksættervirksomhed du har startet.
Tech kontorfællesskaber
Bølgen af digitalisering der stadig skyller indover os har fundamentalt ændret vores verden - det kan der vist ikke længere være tvivl om. På tech kontorfællesskaberne finder man de danske virksomheder og startups, der arbejder for at gøre nutidens bølgen til morgendagens tsunami.
Udover at du får mulighed for at dele arbejdsplads med andre techies, tilbyder tech kontorfællesskaberne alt fra gaming lounges til indretning, der er inspireret af Silicon Valley - man kan for eksempel finde en plakat af Steve Jobs som pirat.
Helt overordnet henvender tech kontorfællesskaberne sig til to typer af tech-nicher: software og hardware. På grund af den specialisering finder man alt fra spiludviklere og freelance-programmører til robot-startups på i de forskellige tech kontorfællesskaber. Det er altså muligt at finde et tech kontorfællesskab, der matcher dine behov, hvad enten du arbejder med soft- eller hardware.
Sociale kontorfællesskaber
En ting er fælles for kontorfællesskaber - fællesskabet. Men på de sociale kontorfællesskaber er der et særligt fokus på at skabe et stærk netværk mellem beboerne, der både er klar på en snak over en cortado, men også er interesserede i at udvikle hinandens virksomheder.
De sociale kontorfællesskaber har ofte langborde, hvor man kommer hinanden ved over frokosten. Derudover finder man flere mindre områder, hvor man kan sætte sig og arbejde væk fra skrivebordet eller nyde en god kop kaffe med kollegaer eller andre af beboerne.
Sociale kontorfællesskaber er oplagte for dig, der ikke kun leder efter et velfungerende hæve sænkebord, men vil bo et sted, hvor alt det rundt om kontormøblerne er i fokus. Derfor finder man ofte virksomheder, der er netværksafhængige, som kommunikationsfolk og andre kreative erhverv sidde på den her type af kontorfællesskaber.
Funktionelle kontorfællesskaber
En tungtvejende årsag, til at mange nystartede virksomheder vælger kontorfællesskaber frem for deres eget kontor eller kontorhotel, er prisen. Der er da også flere billige kontorfællesskaber, hvor man kan få en lækker kontorplads til priser, hvor selv den mest grønne enkeltmandsvirksomhed kan være med.
Et billigt kontorfællesskab betyder ikke, at det er tale om et skrabet kontorfællesskab. Det betyder derimod, at her er der fokus på en af de kerneværdier, som kontorfællesskaber er baseret på. Nemlig at man sparer penge ved at deles om fællesudgifterne. Jo længere væk fra Indre By du bevæger dig, desto billigere kontorfællesskaber kan man finde.
De funktionelle kontorfællesskaber henvender sig især til helt nye virksomheder, der måske ikke har en indtjening, der retfærdiggør, at de lægger et større beløb hver måned i husleje.
Hvem vælger kontorfællesskaber?
Hvis du ikke har været i et coworking space før, og overvejer om du passer ind, så kan du i det her afsnit blive klogere på, hvem der især vælger kontorfællesskaber som deres foretrukne kontorlokale. Der er overordnet set tre typer af beboere, hvor den sidste nok overrasker de fleste.
Når man træder ind i coworking spaces rundt omkring, så er der ingen vej uden om kreative, talknusende freelancere, selvstændige og enkeltmandsvirksomheder virkelig ser kontorfællesskaber som en oplagt destination.
Nutidens rockstjerner - startups - er det andet faste indslag. Den særlige stemning, de lavere omkostninger og fleksibiliteten tiltrækker de nystartede virksomheder til den her type af kontorlokaler, hvor de kan skalere op- og ned uden de store problemer.
Men faktisk er det ikke længere kun initiativrige iværksættere, der gør kontorfællesskaber til deres hjem. Større virksomheder vælger i stigende grad at flytte afdelinger ind i coworking spaces eller laver deres egne coworking spaces for enten at få del i den kreativitet, der flyder i denne type af kontorlokaler, eller måske endda rekruttere derfra.
Find det rette kontorfællesskab med de her 5 spørgsmål
Der findes mange forskellige typer af kontorfællesskaber. Nogle er meget sociale andre, hvor andre vægter indretning højt. Derfor er det vigtigt at du gør dig de her overvejelser, før du vælger.
- Hvor dyrebare er dine arbejdstimer?
Alle kontorfællesskaber er ikke ens. Nogle steder vil du opleve at du skal sætte tid af i arbejdsugen til events, praktiske opgaver og andet. Hvis du lever af at sælge dine timer, er det oplagt at vælge et sted med et højt serviceniveau, så du kan fokusere på din forretning fremfor rengøring. - Er du en gazelle i forklædning?
Mange virksomheder oplever at tage tigerspring på kort tid. Hvis du allerede nu ved, at der er store, sorte tal på bundlinjen indenfor den nærmeste tid, er det vigtigt at du vælger et sted, hvor der er mulighed for at skalere op uden store omkostninger. Måske kan det endda være relevant at overveje et kontorhotel. - Hvad må det koste?
De fleste kontorfællesskaber har flex- eller rabatordninger, der gør at de fleste kan være med. Så en plads kan ligge mellem 1.000 og 5.000 kroner. Det er også sådan at jo længere fra centrum du bevæger dig, desto billigere blivere det at få en kontorplads. - Beliggenhed, beliggenhed og - ja - beliggenhed...
Hvor skal dit nye kontor ligge? For at finde svaret skal du overveje, hvor lang transporttid du og eventuelle medarbejdere får, men det er også relevant at tænke på, hvor langt væk dine kunder og samarbejdspartnere kommer fra. - Hvad kan du undvære?
At finde kontor er - ærlig talt - kompromisset kunst for de fleste. Så det kan betale sig at rangere ens behov. Det er nemlig ikke sikkert at dit budget rummer muligheden for både barista-kaffe og prominent adresse.